Στοματική υγεία: Ένα παράθυρο τη γενική σας υγεία

Η στοματική σας υγεία είναι πιο σημαντική από όσο φαντάζεστε. Μάθετε πώς η υγεία του στόματος, των δοντιών και των ούλων σας μπορεί να επηρεάσει τη γενική σας υγεία.

Γνωρίζατε ότι η στοματική σας υγεία προσφέρει ενδείξεις για τη γενική σας υγεία — ή ότι τα προβλήματα στο στόμα σας μπορούν να επηρεάσουν το υπόλοιπο σώμα σας; Προστατέψτε τον εαυτό σας μαθαίνοντας περισσότερα για τη σχέση μεταξύ της στοματικής σας υγείας και της συνολικής υγείας σας.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της συνολικής υγείας?

Όπως και άλλες περιοχές του σώματος, το στόμα σας γεμίζει με βακτήρια — ως επί το πλείστον αβλαβή. Αλλά το στόμα σας είναι το σημείο εισόδου στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα και μερικά από αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Κανονικά, οι φυσικές άμυνες του σώματος και η καλή στοματική υγιεινή φροντίδα, όπως το καθημερινό βούρτσισμα και το νήμα, κρατούν τα βακτήρια υπό έλεγχο. Ωστόσο, χωρίς σωστή στοματική υγιεινή, τα βακτήρια μπορούν να φτάσουν σε επίπεδα που μπορεί να οδηγήσουν σε στοματικές λοιμώξεις, όπως η τερηδόνα και η ασθένεια των ούλων. Επίσης, ορισμένα φάρμακα – όπως αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά, παυσίπονα, διουρητικά και αντικαταθλιπτικά – μπορούν να μειώσουν τη ροή του σάλιου. Το σάλιο ξεπλένει τις τροφές και εξουδετερώνει τα οξέα που παράγονται από βακτήρια στο στόμα, βοηθώντας στην προστασία σας από τα μικρόβια που πολλαπλασιάζονται και οδηγούν σε ασθένειες. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα στοματικά βακτήρια και η φλεγμονή που σχετίζεται με μια σοβαρή μορφή ουλίτιδας (περιοδοντίτιδα) μπορεί να παίζουν ρόλο σε ορισμένες ασθένειες. Και ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και το HIV/AIDS, μπορούν να μειώσουν την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις, καθιστώντας τα προβλήματα στοματικής υγείας πιο σοβαρά.

Ποιες καταστάσεις μπορούν να συνδεθούν με τη στοματική υγεία;

Η στοματική σας υγεία μπορεί να συμβάλλει σε διάφορες ασθένειες και καταστάσεις, όπως:

 • Ενδοκαρδίτιδα. Αυτή η μόλυνση της εσωτερικής επένδυσης των θαλάμων ή των βαλβίδων της καρδιάς σας (ενδοκάρδιο) συμβαίνει συνήθως όταν βακτήρια ή άλλα μικρόβια από άλλο μέρος του σώματός σας, όπως το στόμα σας, εξαπλώνονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας και προσκολλώνται σε ορισμένες περιοχές στην καρδιά σας.
 • Καρδιαγγειακή νόσο. Αν και η σύνδεση δεν είναι πλήρως κατανοητή, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι καρδιακές παθήσεις, οι φραγμένες αρτηρίες και το εγκεφαλικό μπορεί να συνδέονται με τη φλεγμονή και τις λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν τα στοματικά βακτήρια.
 • Επιπλοκές εγκυμοσύνης και τοκετού. Η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.
 • Πνευμονία. Ορισμένα βακτήρια στο στόμα σας μπορούν να έλκονται στους πνεύμονές σας, προκαλώντας πνευμονία και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι η στοματική υγεία είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε όλη μας τη ζωή.

Ορισμένες καταστάσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη στοματική σας υγεία, όπως:

 • Διαβήτης. Μειώνοντας την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις, ο διαβήτης θέτει σε κίνδυνο τα ούλα σας. Η ουλίτιδα φαίνεται να είναι πιο συχνή και σοβαρή μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από ουλίτιδα δυσκολεύονται να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Η τακτική περιοδοντική φροντίδα μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του διαβήτη.
 • HIV/AIDS. Στοματικά προβλήματα, όπως επώδυνες βλάβες του βλεννογόνου, είναι κοινά σε άτομα που έχουν HIV/AIDS.
 • Οστεοπόρωση. Αυτή η ασθένεια εξασθένησης των οστών συνδέεται με περιοδοντική απώλεια οστού και απώλεια δοντιών. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης ενέχουν μικρό κίνδυνο βλάβης στα οστά της γνάθου.
 • Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ. Η επιδείνωση της στοματικής υγείας φαίνεται καθώς εξελίσσεται η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με τη στοματική υγεία περιλαμβάνουν διατροφικές διαταραχές, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ορισμένους καρκίνους και μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί ξηροστομία (σύνδρομο Sjogren). Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε και για αλλαγές στη γενική σας υγεία, ειδικά εάν έχετε πρόσφατα αρρωστήσει ή έχετε μια χρόνια πάθηση, όπως ο διαβήτης.

Η οδοντική υγιεινή είναι η μελέτη της προληπτικής στοματικής υγειονομικής περίθαλψης συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης συμπεριφορών για την πρόληψη της στοματικής νόσου…

Πώς μπορώ να προστατεύσω τη στοματική μου υγεία;

Για να προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία, ασκήστε καθημερινά καλή στοματική υγιεινή.

 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά κάθε φορά.
 • Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες και οδοντόκρεμα με φθόριο.
 • Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα για να αφαιρέσετε τα σωματίδια τροφής που έχουν απομείνει μετά το βούρτσισμα και το νήμα.
 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και περιορίστε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά.
 • Αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή νωρίτερα, εάν οι τρίχες είναι τρίχες ή φθαρμένες.
 • Προγραμματίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς.
 • Αποφύγετε τη χρήση καπνού.

Επίσης, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας μόλις προκύψει κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας. Η φροντίδα της στοματικής σας υγείας είναι μια επένδυση στη συνολική υγεία σας.