Συχνές ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που μας έχουν γίνει σχετικά με θέματα στοματικής υγείας.

Γιατί πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας το βράδυ?

Το βραδινό βούρτσισμα είναι σημαντικό για τη διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής, εφόσον συσσωρεύονται στο στόμα τα υπολείμματα τροφών όχι μόνο από το τελευταίο βραδινό γεύμα αλλά από όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι τροφές αυτές αν δεν αφαιρεθούν με επιμελές και συστηματικό βούρτσισμα αποτελούν τροφή για τα μικρόβια, τα οποία μεταβολίζουν τα υπολείμματα τροφών και απελευθερώνουν οξέα. Τα μικροβιακά οξέα “τρυπούν” το δόντι και προκαλούν τη δημιουργία τερηδονικής κοιλότητας. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του ύπνου η ροή του σάλιου μειώνεται με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα πιο ξηρό στοματικό περιβάλλον, το οποίο ευνοεί την αύξηση των τερηδονογόνων μικροβίων εφόσον απουσιάζει το φυσιολογικό μέσο προστασίας των δοντιών. Σύμφωνα με τα παραπάνω το βραδινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο και δεν μπορεί να παραλείπεται.

Γιατί κουνιέται η θήκη ενός δοντιού?

Όταν ο ασθενής έχει την αίσθηση οτι μία θήκη του κουνιέται, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτεί άμεσα τον οδοντίατρο. Ο γιατρός σε πρώτη φάση θα ξεκαθαρίσει αν κουνιέται μόνο η θήκη του δοντιού ή το δόντι. Εφόσον διαπιστωθεί οτι το δόντι είναι σταθερό μέσα στο φατνιακό οστό, τότε ο οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει τη στεφάνη ( εφόσον αυτό είναι δυνατόν) για να διαπιστώσει τους λόγους κινητικότητας της θήκης. Μπορεί απλά η στεφάνη να ξεκόλλησε από το δόντι και να είναι απαραίτητη η επανασυγκόλλησή της. Μπορεί όμως το δόντι – στήριγμα της θήκης- να επανατερηδονίστηκε και γι αυτό το λόγο η θήκη “ να μην κάθεται” πλέον καλά πάνω στο δόντι. Στην προκειμένη περίπτωση η στεφάνη δεν μπορεί να ξανακολληθεί στο δόντι και απαιτείται η εκ νέου κατασκευή θήκης, αφού προηγουμένως γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες αφαίρεσης της τερηδόνας και ανασύστασης του δοντιού.

Σε τέτοιου είδους περιστατικά είναι καλό ο ασθενής να επισκέπτεται άμεσα τον οδοντίατρο για να εντοπιστεί ο λόγος που μία στεφάνη κουνιέται και να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη θεραπεία.

Τί είδους οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιούμε?

Η οδοντόβουρτσα με την οποία συστήνεται να βουρτσίζουμε τα δόντια μας θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να έχει μία άνετη και μακριά λαβή, ώστε να είναι εύκολη η χρήση της και ο ασθενής να έχει καλή πρόσβαση στο πίσω μέρος του στόματος. Επιπλέον η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει πυκνούς θυσάνους τριχών και να είναι μαλακή. Η χρήση μίας μαλακής οδοντόβουρτσας είναι σημαντική, γιατί μ΄ αυτήν μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού των ούλων. Η κεφαλή της οδοντόβουρτσας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρή, γιατί έτσι εξασφαλίζεται η πρόσβαση ακόμη και στις πιο δύσκολες περιοχές του στόματος ενώ ταυτόχρονα ο καθαρισμός του στόματος γίνεται πιο λεπτομερής και σχολαστικός.

Γιατί φτύνω αίμα όταν βουρτσίζω τα δόντια μου?

Η πιθανότερη αιτία να φτύνει ένας ασθενής αίμα αφού βουρτσίσει τα δόντια είναι οτι πάσχει από ουλίτιδα.  Υπάρχει όμως πιθανότητα είτε ο ασθενής να πιέζει πολύ τα ούλα του κατά το βούρτσισμα (οπότε και να ματώνουν) είτε η οδοντόβουρστα να είναι παλιά και να τραυματίζει τα ούλα. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η έγκαιρη επίσκεψη στον οδοντίατρο για την απαραίτητη διάγνωση και για να πραγματοποιήσει ίσως καθαρισμό δοντιών.

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια οδοντικών προβλημάτων?

Επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα ή εάν δείτε το παιδί σας να έχει πρόβλημα στη μάσηση ή να παραπονιέται για πόνο:

  • Πληγές στο στόμα
  • Πόνος στο σαγόνι
  • Ερυθρότητα
  • Πρησμένο πρόσωπο ή ούλα
  • Ευαισθησία των δοντιών
  • Σπασμένα δόντια
  • Ξερό στόμα
  • Ματωμένα ούλα
  • Κακοσμία αναπνοή ή άσχημη γεύση στο στόμα σας

Η άμεση εξέταση αποτρέπει πιο σοβαρά προβλήματα και λοιμώξεις.

https://mydentistdrama.gr/wp-content/uploads/2020/01/kid.png