19 συνήθειες που προκαλούν κακά δόντια

Διατηρώντας το χαμόγελό σας λευκό, φωτεινό και υγιές

Όλοι γνωρίζουμε τα βασικά όσον αφορά τη διατήρηση της υγείας των δοντιών σας: βουρτσίζετε, χρησιμοποιείτε νήμα, επισκέπτεστε τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο. Υπάρχουν όμως συνήθειες και επιλογές τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία των δοντιών σας που θα σας εκπλήξουν. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε μερικές από τις άσχημες συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε τα δόντια σας από την τερηδόνα και τον αποχρωματισμό. Μάθετε τι προκαλεί το τρίξιμο των δοντιών, τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά και πώς να αποφύγετε την τερηδόνα αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες.

Αποφύγετε το μάσημα πάγου

Το μάσημα πάγου είναι μια φαινομενικά αβλαβής, συχνά ασυνείδητη συνήθεια. Όμως το μάσημα πάγου μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα δόντια σας, βάζοντας μικρές ρωγμές στο σμάλτο. Αυτές οι ρωγμές μπορούν να μεγαλώσουν με την πάροδο του χρόνου και τελικά να προκαλέσουν κάταγμα ενός δοντιού, απαιτώντας επίσκεψη στον οδοντίατρο και περιττές δαπάνες για να διορθωθούν οι ρωγμές. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση σας συμβουλεύει να παραλείψετε τον πάγο εάν αυτή η συνήθεια είναι πολύ σκληρή για να την αντισταθείτε. Δοκιμάστε να επιλέξετε κρύο νερό ή παραγγείλετε τα ποτά σας χωρίς πάγο για να αντισταθείτε στην επιβλαβή επιθυμία να μασήσετε αυτούς τους σκληρούς κύβους.

Παρακάμπτοντας το προστατευτικό στόματος

Θα έπαιζες ποδόσφαιρο χωρίς κράνος; Κουτί κάποιον χωρίς γάντια; Τότε γιατί να παίξετε ένα άθλημα υψηλής απόδοσης χωρίς προστατευτικό στόμα; Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, τα προστατευτικά του στόματος αποτρέπουν 200.000 τραυματισμούς στο στόμα που σχετίζονται με αθλήματα κάθε χρόνο. Και κάθε χρόνο, οι αθλητές χάνουν περίπου 5 εκατομμύρια δόντια αθλούμενοι. Το να χτυπήσετε τον αγωνιστικό χώρο χωρίς προστατευτικό στόματος σας δημιουργεί ένα ελβετικό τυρί χαμόγελο.

Ποιος πρέπει να φοράει προστατευτικό στόματος?

Τα δόντια σας είναι ευάλωτα στο να χτυπηθούν ή να καταστραφούν από πολλά αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης. Τα αθλήματα πλήρους επαφής μπορεί να είναι προφανείς επιλογές, όπως οι μικτές πολεμικές τέχνες, το αμερικανικό ποδόσφαιρο, η υδατοσφαίριση, το χόκεϊ και το ράγκμπι. Αλλά τα αθλήματα με μπάλα μπορούν επίσης να χτυπήσουν τα δόντια, συμπεριλαμβανομένων αθλημάτων όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το σόφτμπολ. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε προστατευτικό στόματος για skateboard και άλλα extreme sports.

Η Ακαδημία για την Αθλητική Οδοντιατρική συνιστά στοματικά προστατευτικά για περισσότερα από 40 διαφορετικά αθλήματα. Προστατευτικά στόματος μειώνουν τα δυνατά χτυπήματα στα δόντια και τη γνάθο. Προστατεύουν επίσης τους μαλακούς ιστούς των χειλιών, της γλώσσας, των μάγουλων και των ούλων σας από το να τεμαχιστούν από τα δόντια σας. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προσφέρουν λίγη απορρόφηση κραδασμών για να σας προστατεύσουν και από διάσειση.

Τα μπιμπερό προκαλούν κακά δόντια?

Οι κουρασμένοι γονείς μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κάνουν οτιδήποτε για να κοιμηθούν τα ανήσυχα μωρά τους. Αν και είναι δελεαστικό, αποφύγετε να στείλετε τη δέσμη χαράς σας στο κρεβάτι με ένα μπουκάλι. Αυτό οφείλεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται τερηδόνα από το μπιμπερό.

Τι είναι η τερηδόνα με μπιμπερό?

Τα μωρά που κοιμούνται με μπουκάλια γάλα στο στόμα τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης τερηδόνας. Η παρατεταμένη έκθεση στη ζάχαρη του γάλακτος λειτουργεί με τα βακτήρια του στόματος για τη διάσπαση του σμάλτου των δοντιών και οδηγεί σε αχαλίνωτη τερηδόνα. Μην στέλνετε το μωρό στο κρεβάτι με ένα μπιμπερό, εκτός εάν αυτό το μπιμπερό δεν περιέχει τίποτα άλλο εκτός από νερό.

Οδοντικός κίνδυνος: Τρυπήματα γλώσσας

Τα τρυπήματα στη γλώσσα μπορεί να φαίνονται σαν ακίνδυνες τροποποιήσεις του σώματος, αλλά μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο στόμα σας. Αποθαρρύνονται από τους οδοντίατρους, τα τρυπήματα γλώσσας μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στα δόντια και στοματικά προβλήματα συνολικά. Το τρύπημα της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει κακά δόντια με διάφορους τρόπους. Ενδέχεται να προκαλέσουν κοπή ή σπάσιμο των δοντιών σας, απαιτώντας οδοντιατρική εργασία. Εάν κάνετε επανειλημμένα κλικ στο κόσμημα στα δόντια σας, μπορεί να καταστρέψετε τα δόντια και τα σφραγίσματα σας και έτσι μπορεί να δαγκώσετε κατά λάθος πολύ δυνατά το τρύπημα. Το τρύπημα μπορεί να επηρεάσει την οδοντική ακτινογραφία. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τρυπήματα της γλώσσας μπορεί να εξαναγκάζονται μεταξύ των δοντιών σας επανειλημμένα, προκαλώντας διάκενο στα δόντια.

Τρίξιμο δοντιών

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να τρίζει τα δόντια σου, δεν είσαι μόνος. Στις ΗΠΑ, περίπου 30 με 40 εκατομμύρια άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους. Το τρίξιμο των δοντιών, γνωστό και ως βρουξισμός, μπορεί να είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό και συχνά συνδέεται με το στρες και το άγχος. Ενώ το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο τους χωρίς να το γνωρίζουν.

Είναι οι σταγόνες για τον βήχα βλαβερές για τα δόντια σας?

Μια σταγόνα για τον βήχα μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο, αλλά πολλά από αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τα οδοντικά προβλήματα. Οι σταγόνες για τον βήχα έχουν πολλή ζάχαρη. Το πιπίλισμα τους λούζει τα δόντια σας σε αυτή τη ζάχαρη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μαλακές και ουλώδεις σταγόνες που κολλάνε πιο εύκολα στα δόντια σας. Με ένα στόμα γεμάτο ζάχαρη, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα. Όπως κάνουν, αυξάνονται οι πιθανότητές σας για τερηδόνα και ασθένεια των ούλων.

Για την περιστασιακή πτώση του βήχα, οι επιλογές χωρίς ζάχαρη είναι καλύτερες επιλογές. Αλλά ακόμη και οι σταγόνες χωρίς ζάχαρη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται υπερβολικά. Τουλάχιστον ένας ασθενής ανέφερε αχαλίνωτες κοιλότητες αφού συνήθιζε να πιπιλίζει σταγόνες βήχα χωρίς ζάχαρη. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι όξινες σταγόνες επέτρεψαν στα ανθεκτικά στα οξέα βακτήρια να ευδοκιμήσουν στο στόμα του ασθενούς.

Gummy γλυκά

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα. Αλλά ορισμένα τρόφιμα με ζάχαρη είναι χειρότερα από άλλα. Η καραμέλα που κολλάει στα δόντια μπορεί να κολλήσει ανάμεσα στις σχισμές ενός δοντιού και το σάλιο δεν μπορεί να τα ξεπλύνει. Και δεν είναι μόνο καραμέλα – φυσικά σνακ όπως οι σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα ενέχουν τους ίδιους οδοντιατρικούς κινδύνους. Αποφύγετε κολλώδεις καραμέλες (gummy bears, gummy worms κ.λπ.), καραμέλες, αποξηραμένα φρούτα, ζελέ φασόλια και άλλα κολλώδη γλυκά. Οι περισσότερες από αυτές τις καραμέλες μπορούν να βρεθούν σε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη. Επιλέξτε αυτά για πιο υγιή δόντια. Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να φάτε αυτά τα κολλώδη γλυκά, συνεχίστε 30 λεπτά αργότερα με καλό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος.

Σόδα

Η υψηλή ζάχαρη και η υψηλή οξύτητα κάνουν έναν κακό οδοντικό συνδυασμό. Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικού θα λούσει τα δόντια σας με ζάχαρη και μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Επιπλέον, η αυξημένη έκθεση σε οξύ διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών και μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία των δοντιών. Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να πίνετε σόδα, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να μειώσετε τη χρήση σας. Μειώστε τη σόδα που πίνετε κάθε μέρα. Προτιμήστε το νερό, το πιο υγιεινό που σβήνει τη δίψα. Ελαχιστοποιήστε τη διάβρωση του σμάλτου ξεπλένοντας με νερό αφού τα δόντια σας έχουν εκτεθεί σε όξινα ποτά. Δοκιμάστε να πίνετε όξινα ποτά μέσα από ένα καλαμάκι για να αποφύγετε την επαφή με τα δόντια σας. Τέλος, περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε με μια μαλακή οδοντόβουρτσα μετά από έκθεση σε οξύ για να αποφύγετε περαιτέρω καταστροφή του σμάλτου.

Σκίσιμο συσκευασίας με τα δόντια

Τα δόντια προορίζονται για φαγητό και χαμόγελο, και τίποτα άλλο. Οποιαδήποτε άλλη χρήση μπορεί να είναι ανθυγιεινή. Τα δόντια σου δεν είναι μαχαίρια, ούτε ψαλίδι. Αν και βραχυπρόθεσμα μπορεί να φαίνεται βολικό, το άνοιγμα των σακουλών με τα τσιπ πατάτας, το σφίξιμο σε καρφίτσες ή το ξεκάρφωμα των καπακιών από τα μπουκάλια με τα δόντια σας μπορεί να προκαλέσει οδοντικά τσιπς και κατάγματα. Για να σώσετε τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι ή ένα ψαλίδι.

Είναι τα αθλητικά ποτά βλαβερά για τα δόντια σας?

Μπορεί να φαίνεται πιο υγιεινό από το αναψυκτικό, αλλά τα αθλητικά ποτά φέρνουν πολλά από τα ίδια προβλήματα. Και τα δύο περιέχουν πολλή ζάχαρη και οξύ και η ζάχαρη ενθαρρύνει τα βακτήρια που παράγουν οξύ να πολλαπλασιαστούν στο στόμα σας, προκαλώντας τερηδόνα. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο τερηδόνας και διάβρωσης του σμάλτου των δοντιών, προτιμήστε αναζωογονητικό, χωρίς θερμίδες, χωρίς λιπαρά νερό.

Κακή οδοντιατρική συνήθεια: Χυμός φρούτων

Είναι ο χυμός φρούτων πιο υγιεινός από τη σόδα; Ο χυμός φρούτων μπορεί να είναι υγιεινός λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και μέταλλα. Αλλά αυτό το όφελος μπορεί να εξαλειφθεί από την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στους περισσότερους χυμούς φρούτων. Τείνουμε να υποτιμούμε την ποσότητα ζάχαρης στον φυσικά γλυκό χυμό φρούτων. Για παράδειγμα, ο χυμός μήλου περιέχει περίπου τόση ζάχαρη με τον ίδιο όγκο σόδας.

Πατατάκια

Τα αμυλούχα σνακ διασπώνται στο στόμα σας και κολλάνε εύκολα στα δόντια σας, δημιουργώντας ένα τέλειο περιβάλλον για να σχηματιστεί βακτηριακή πλάκα και να προκαλέσει τον όλεθρο. Τα αμυλούχα σνακ περιλαμβάνουν πατατάκια, κράκερ και μαλακά ψωμιά. Αμέσως μετά το τσιμπολόγημα, προγραμματίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και βούρτσισμα για να κρατήσετε την πλάκα σας χαμηλά.

Συνεχές τσιμπολόγημα

Το συνεχές σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνει ότι τα υπολείμματα φαγητού και η πλάκα παραμένουν στα δόντια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν χρειάζεται να τρώτε σνακ μεταξύ των γευμάτων, σκεφτείτε τροφές καθαριστικού τύπου που ελαχιστοποιούν τη συσσώρευση πλάκας. Μερικές καλές επιλογές είναι τα μήλα, τα καρότα και το σέλινο.

Μάσημα μολυβιού

Συχνά μασάμε ασυναίσθητα μολύβια ή δαγκώνουμε αντικείμενα όταν είμαστε συγκεντρωμένοι. Αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στα δόντια, τα οποία μπορεί να ραγίσουν ή να σπάσουν με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί επίσης να αποτελέσει έναυσμα για συμπεριφορά τριξίματος των δοντιών. Εάν αυτή είναι μια νευρική σας συνήθεια, δοκιμάστε ένα πιο υγιεινό υποκατάστατο. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των δοντιών και επίσης διεγείρει την παραγωγή σάλιου και βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών κατά τη διαδικασία.

Είναι ο καφές κακός για τα δόντια σας;

Ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ βοηθά πολλούς από εμάς να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Δυστυχώς, η καφεΐνη μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή σάλιου, προκαλώντας δυνητικά ξηροστομία που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Μια μικρή μελέτη βρήκε ότι αυτή η επίδραση είναι σημαντική, αλλά μέτρια, σε υγιή άτομα. Επίσης, η προσθήκη ζάχαρης στο ρόφημα αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας. Για να εξουδετερώσετε την επίδραση της ξηροστομίας από την καφεΐνη, πίνετε νερό τακτικά όλη την ημέρα.

Κάπνισμα

Χρειαζόσασταν άλλον λόγο για να κόψετε το κάπνισμα; Λοιπόν, ορίστε ένα: Η χρήση καπνού στεγνώνει το στόμα σας και αυξάνει τη συσσώρευση πλάκας γύρω από τα δόντια σας. Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να χάσουν δόντια σε σύγκριση με τους μη καπνιστές λόγω ουλίτιδας. Επιπλέον, η χρήση καπνού είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στόματος. Για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να πετύχετε να σταματήσετε αυτήν την ανθυγιεινή συνήθεια, ζητήστε βοήθεια από το γιατρό σας. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να τα παρατήσετε, οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια είναι πιο πιθανό να πετύχουν.

Πίνοντας κόκκινο κρασί

Πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να αφαιρέσετε έναν λεκέ από κόκκινο κρασί από ένα λευκό τραπεζομάντιλο; Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει στα δόντια σας. Ευτυχώς, ο λεκές από κόκκινο κρασί είναι προσωρινός στα δόντια. Αλλά η διάβρωση που προκαλείται από την οξύτητά του μπορεί να μην είναι. Σε μια μικρή μελέτη σε Αυστραλούς γευσιγνώστες κρασιού, τα δόντια τους έδειξαν μεγαλύτερη διάβρωση με περισσότερα χρόνια που πέρασαν στη δοκιμή κρασιού.

Πίνοντας λευκό κρασί

Το λευκό κρασί μπορεί να φαίνεται ότι είναι η ανοξείδωτη εκδοχή του κόκκινου κρασιού. Ωστόσο, το λευκό κρασί εξακολουθεί να περιέχει το οξύ και τις τανίνες που βοηθούν στη σύνδεση των λεκέδων στα δόντια. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα λευκά κρασιά έχουν περισσότερα οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο από τα κόκκινα. Ο λεκές στην πραγματικότητα προέρχεται από ορισμένα από τα τρόφιμα ή τα ποτά που καταναλώνετε μετά το κρασί σας. Το κρασί είναι όξινο και ορισμένα φιλικά προς τα οξύ βακτήρια είναι γνωστό ότι προκαλούν τερηδόνα. Αφού πιείτε οτιδήποτε όξινο, αποφύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον 30 λεπτά για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιά στα δόντια σας.

Υπερφαγία

Η υπερφαγία συνήθως περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα. Η υπερφαγία μπορεί επίσης να εμφανιστεί με μια άλλη διατροφική διαταραχή όπως η βουλιμία, στην οποία περίπτωση το φαγητό καθαρίζεται με εμετό. Επειδή ο εμετός είναι πολύ όξινος, μπορεί να διαβρώσει και να καταστρέψει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου.