Ενδοδοντική θεραπεία

Η ενδοδοντική θεραπεία (στην καθομιλουμένη «απονεύρωση») είναι οδοντιατρική πράξη που διενεργείται στο ιατρείο ή σε νοσοκομείο, προκειμένου να διατηρηθεί κάποιο δόντι στον οδοντικό φραγμό του ασθενούς και να αποφευχθεί η απώλειά του με εξαγωγή. Μπορεί να είναι θεραπευτική ενέργεια, σε περιπτώσεις όπου έχει επέλθει ένας τραυματισμός στο δόντι και έχει οδηγήσει σε πολφίτιδα (φλεγμονή) , προκειμένου (το συγκεκριμένο δόντι) να αποτελέσει τμήμα μιας προσθετικής αποκατάστασης («γέφυρας»).

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Γιατί χρειάζομαι ενδοδοντική θεραπεία?

Επειδή το δόντι δε μπορεί να γιατρευτεί μόνο του. Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη θα εξαπλωθεί, το οστό γύρω από το δόντι θα αρχίσει να εκφυλίζεται και το δόντι μπορεί να χρειαστεί εξαγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος χειροτερεύει και ο ασθενής χρειάζεται άμεση οδοντιατρική φροντίδα.

Όταν το δόντι παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα η μόνη εναλλακτική,συνήθως είναι η εξαγωγή του δοντιού. Αυτό μπορεί να κάνει τα γύρω δόντια να στραβώσουν, προκαλώντας δυσκολίες. Παρόλο που η εξαγωγή είναι φθηνότερη, το κενό που μένει απαιτεί την τοποθέτηση εμφυτεύματος ή γέφυρας, τα οποία θα κοστίσουν πολύ περισσότερο από την ενδοδοντική θεραπεία-απονεύρωση. Όταν έχετε την επιλογή είναι πάντα προτιμότερο να κρατήσετε τα δικά σας δόντια μέσα στο στόμα θεραπεύοντάς τα.

https://mydentistdrama.gr/wp-content/uploads/2023/04/My-Dentist-53.jpg

Η απονεύρωση είναι μία διαδικασία που γίνεται για να αφαιρεθεί ο κατεστραμμένος ή νεκρός πολφός του ριζικού σωλήνα του δοντιού, μέσω του καθαρισμού του «άρρωστου» πολφού και στη συνέχεια της έμφραξης του ριζικού σωλήνα. Ο ριζικός σωλήνας γεμίζεται με γουταπέρκα, ένα ελαστικό υλικό σαν καουτσούκ, για να προληφθεί η επανεμφάνιση μόλυνσης στο δόντι. Στη συνέχεια το δόντι σφραγίζεται μόνιμα, ή τοποθετούμε έναν άξονα και μία πορσελάνινη στεφάνη.

Διαδικασία

Η ενδοδοντική θεραπεία σε ενα εξειδικευμένο ιατρείο γίνεται σε μία μόνο συνεδρία και διαρκεί απο μισή εως δύο ώρες ανάλογα με την δυσκολία και την έκταση της φλεγμονής. Είναι πλέον γνωστό οτι η ενδοδοντική θεραπεία είναι απολύτως ανώδυνη, και δεν έχει να κάνει με τις φρικιαστικές ιστορίες περί απονευρώσεων οι οποίες πονάνε ανυπόφορα κατα την ώρα της επέμβασης. Αρχικά γίνεται τοπική αναισθησία για να μουδιάσει η περιοχή. Στη συνέχεια τοποθετείται μία ελαστική μεμβράνη γύρω από το δόντι ώστε να το απομονώσει.

https://mydentistdrama.gr/wp-content/uploads/2023/04/My-Dentist-70-2.jpg

Το δόντι μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο για να αφαιρεθεί σωστά η τερηδόνα και να βρεθούν όλοι οι ριζικοί σωλήνες. Τοποθετούνται φάρμακα μέσα στους ριζικούς σωλήνες για να καταπολεμηθούν  τα βακτήρια. Μετά την απολύμανση όλων των ριζικών σωλήνων ο ενδοδοντολόγος  γεμίζει τους ριζικούς σωλήνες με γουταπέρκα. Μετά την διαδικασία της απονεύρωσης μπορεί να γίνει αμέσως το μόνιμο σφράγισμα.
Εάν λείπει πολύ οδοντική ουσία, ενδέχεται να τοποθετηθεί ένας μεταλλικός άξονας πάνω από το  ριζικό σωλήνα για να ενισχυθεί το δόντι. Όταν γεμίσει, η περιοχή σφραγίζεται μόνιμα. Τέλος, μία πορσελάνινη στεφάνη (θήκη) τοποθετείται συνήθως πάνω από το δόντι για να ενισχύσει τη δομή του και να βελτιώσει την εμφάνισή του στην περίπτωση κατά την οποία έχουμε πολύ μεγάλη αλλαγή του χρώματος που δεν μπορεί να καλυφθεί με απλή λεύκανση.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο
25210 33314
Email
info@mydentistdrama.gr

Κλείστε ραντεβού

Συμπληρώστε τη φόρμα για να κλείσετε ραντεβού στο MyDentist.

  Περισσότερες υπηρεσίες MyDentist

  Εξερευνήστε τις υπόλοιπες υπηρεσίες στις οποίες ειδικευόμαστε.

  https://mydentistdrama.gr/wp-content/uploads/2021/12/download-2.png

  Laser-θεραπεία

  Οι οδοντιατρικές υπηρεσίες με Laser ενσωματώνουν τις ποιο σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς της οδοντιατρικής.

  https://mydentistdrama.gr/wp-content/uploads/2021/12/download-3.png

  Επ. Οδοντιατρική

  Ζούμε στην εποχή όπου οι ασθενείς είναι πολύ συγκεκριμένοι για τον τρόπο αποκατάστασης των προσθίων δοντιών τους.

  https://mydentistdrama.gr/wp-content/uploads/2021/12/download-4.png

  Εμφυτεύματα

  Σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα δόντια σας έχουν εξαχθεί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα αντικαταστήσετε.

  https://mydentistdrama.gr/wp-content/uploads/2021/12/download-6.png

  Ακτινοδιάγνωση

  Οι συμβατικές και οι επεμβατικές ακτινολογικές εξετάσεις και οι αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ως μέσο την ακτινοβολία.