Οι ειδικοί εξηγούν τον σωστό τρόπο για να καθαρίσετε τα δόντια σας για να τα διατηρήσετε δυνατά και υγιή
Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία μας λέει ότι 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τερηδόνα των μόνιμων δοντιών. «Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για αυτό είναι ότι δεν καθαρίζουμε σωστά τα δόντια μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός κολλώδους στρώματος που ονομάζεται πλάκα στο οποίο πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια που ονομάζονται Streptococcus mutans. Παράγει ένα οξύ που απομεταλλοποιεί τα δόντια μας, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε τερηδόνα, προβλήματα στα ούλα και τελικά απώλεια δοντιών», εξηγεί ο Δρ K Abhirami.
Πότε πρέπει να καθαρίζουμε τα δόντια μας;
Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα: το πρωί όταν ξυπνάμε και το βράδυ πριν κοιμηθούμε. «Καθώς η φυσική καθαριστική δράση που συμβαίνει στα δόντια μας είναι ελάχιστη τη νύχτα, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε και να αφαιρούμε τυχόν υπολειμματικά σωματίδια τροφής από τα δόντια μας πριν πάμε για ύπνο. Φροντίστε να μην φάτε τίποτα μετά από αυτό. Επίσης, βουρτσίστε τα δόντια σας το πρωί για να καθαρίσετε οποιοδήποτε από τα βακτήρια που συσσωρεύονται τη νύχτα», λέει ο Δρ Μάθιου Μπέιμπι.
Η διαδικασία
Ενώ τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν βούρτσες ειδικά σχεδιασμένες για την ηλικία τους, οι ενήλικες μπορούν να επιλέξουν μια οδοντόβουρτσα με μαλακές ή μεσαίες τρίχες. Η βούρτσα πρέπει να αντικαθίσταται μία φορά στους τρεις μήνες. Για οδοντόκρεμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε μάρκα που περιέχει φθόριο. «Προστατεύει τα δόντια από τις τερηδόνες και το βέλτιστο επίπεδο φθορίου είναι μεταξύ 1.350 ppm και 1.500 ppm», εξηγεί ο Δρ Abhirami. Βουρτσίστε για δύο λεπτά με μια ποσότητα οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού. Η γωνία των τριχών πρέπει να είναι τέτοια ώστε να φτάνει στη γραμμή των ούλων. «Βουρτσίστε με μια μικρή κυκλική κίνηση σαν μασάζ και καλύψτε όλη την επιφάνεια των δοντιών σας. Μην είστε πολύ σκληροί. Επίσης, αποφύγετε μια οριζόντια κίνηση, καθώς μπορεί να είναι λειαντική», εξηγεί ο Δρ Μάθιου.
Στεγνώστε το πινέλο στον αέρα μετά από κάθε χρήση και φυλάξτε το καθένα ξεχωριστά ή, «Μπορεί να προκαλέσει μεταφορά βακτηρίων», λέει ο Δρ Abhirami. Συνιστά επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα μία φορά την ημέρα. «Το νήμα βοηθά στον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια. Μην χρησιμοποιείτε οτιδήποτε άλλο όπως οδοντογλυφίδες ή καρφίτσες για να καθαρίσετε αυτές τις περιοχές. Επίσης, τα περισσότερα από τα στοματικά διαλύματα που διατίθενται στο εμπόριο τείνουν να είναι δυνατά και να προκαλούν ένα ήπιο αίσθημα καύσου. Για να το αποφύγετε, αραιώστε το με νερό σε αναλογία 1:1 πριν το χρησιμοποιήσετε», προσθέτει.
Για παιδιά
Ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να ξεκινά μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια, συνήθως όταν ένα παιδί είναι περίπου έξι μηνών. Κάποιος μπορεί να ξεκινήσει σκουπίζοντας τα δόντια με μια υγρή πετσέτα ή μια μαλακή βούρτσα σιλικόνης. Καθώς το παιδί σας είναι γύρω στο ένα, εισάγετε μια βούρτσα μικρού μεγέθους, με μαλακές τρίχες. Η Δρ Gopika Sharma, σύμβουλος παιδοδοντίατρος και προληπτικός οδοντίατρος στο Νοσοκομείο Phoenix στο Νέο Δελχί, εξηγεί: «Αρχικά απλώς βρέξτε το για να γίνει απαλό πριν το χρησιμοποιήσετε. Αργότερα, εισάγετε μια ποσότητα κόκκου οδοντόκρεμας με φθόριο. Μετά το βούρτσισμα, κρατήστε το ξέπλυμα στο ελάχιστο για να επωφεληθείτε από το φθόριο στην πάστα. Μετά την ηλικία των τριών ετών, η οδοντόκρεμα μπορεί να είναι όσο ένα μπιζέλι».